• 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
/ 05

Over mij

De aardwolf, het luipaard, de bruine hyena, het vogelbekdier, de leeuw, de pangolin en (het skelet van) de dodo. Deze lijst maakte fotograaf Henk Ruitenbeek als kind: zeven dieren die hij ooit wilde zien. Hij reisde er de wereld voor af, maar het is hem gelukt. Zijn foto’s van de jongen van de aardwolf waren zelfs de eerste in kleur ooit gemaakt. Het is het bekende verhaal van de paplepel: zijn vader was vogelaar en zijn opa was boswachter. Toen hij zeven jaar oud was, wist hij wat hij wilde worden: Tarzan.

‘Ik wilde net als Tarzan leven tussen de wilde dieren in Afrika. Zo ontstond ook de lijst met zeven dieren, die vond ik in de oude boeken van opa.’ De fotografie kwam eigenlijk min of meer toevallig op zijn pad, legt Henk uit. ‘Mijn vriendenkring vond mijn natuurverhalen niet geloofwaardig. Toen dacht ik: dan neem ik er voortaan foto’s van.’

Hij bleek talent te hebben en volgde de opleiding aan de Fotovakschool in Apeldoorn, inmiddels fotografeert hij al ruim 30 jaar.
Henk heeft vele uithoeken van de aarde bezocht, met de camera altijd binnen handbereik
Tijdens zijn reizen valt één bestemming op; Afrika, een land dat bij elk bezoek minder vreemd werd, het is zijn tweede thuis geworden. Hij volgde er de opleiding tot ranger, werkte er als gids, fotografeerde voor brochures van luxe safari lodges en hij gaf les als gastdocent op de
Nelson Mandela University in George.
Henk’s werk is in verschillende media verschenen en hij geeft vaak lezingen en presentaties over zijn werk en reizen. Zijn carrière omvat hoogtepunten zoals de eerste kleurenfoto's ooit gemaakt van pasgeboren aardwolfpups in Zimbabwe in 1996, het fotoboek “Arkemheen een echte polder” in 1997 en de publicatie van het boek Growing With Ghana in 2015.

Press enter to search